Elias Sidenbladh Lönemodell Dynamisk
 

Eget företag utan att lämna kollegorna

Elias Sidenbladh har varit anställd på DevCode sedan 2012. Han började som konsult med en fast månadslön. Allt eftersom växte viljan att pröva på att vara egen, Elias har en gedigen erfarenhet men att driva eget hade han inte testat. Han ville dock inte lämna DevCode.

Det hela löste sig när möjligheten att vara egen och ändå vara kvar på DevCode öppnade sig. Nu är Elias en självklar del i företaget och dessutom en av våra teamleaders, men han driver sitt eget företag och styr själv över sina intäkter.
– ­Jag har väl alltid tänkt att eget företag var ett steg jag ville ta förr eller senare. Och sakta men säkert kändes det som att tiden började rinna ut.

Elias berättar att det som fick honom att ta steget att starta eget var att det alltid ringde en massa headhunters till honom. Eftersom han ville vara kvar på DevCode tyckte han att ett eget företag var ett bra sätt att komma undan alla andra erbjudanden.
– Nu är jag anställd av mig själv, vilket är ett bra skäl till att lägga på luren när headhunters ringer. Samtidigt vet jag att jag inte går miste om något erbjudande, jag styr ju själv över mina inkomster och har full kontroll över mina pengar, både mina privata och företagets.

Fördelarna med att vara egen inom DevCode är många. Elias nämner specifikt att det är bra att kunna åka iväg på konferenser och kunna ta det på företaget, samt att man inte behöver ha koll på hur skatter, och allt ska dras och administreras eftersom DevCodes ekonomiavdelning sköter det. Ännu enklare är det om man inte startar eget utan har den Dynamiska lönemodellen med en egen pott. För Elias var det dock det egna företaget som lockade.
– Jag tycker också att det är en stor fördel att jag är som en anställd hos DevCode, även fast jag inte är det. I min roll som teamleader kanske jag är extra mycket som en anställd, men jag har mitt eget företag, förklarar Elias.

Unik möjlighet att få hjälp med att starta eget, och sedan kan man gå tillbaka till att vara anställd om man vill. Det har jag inte hört är möjligt någon annanstans.
— Elias Sidenbladh, Javautvecklare och egen företagare

Det negativa som Elias kan komma på är att det krävs en hel del av dig när du startar företag. För även om DevCodes ekonomiavdelning utför allt som har med ekonomisk administration, bokföring och bokslut att göra så krävs det att den som äger företaget vet hur den vill ha det och vet att det går ihop.
– I början var det en uppförsbacke att lära sig allt som har med företagande att göra. Det går ju att köpa in den tjänsten men jag vill ha koll på allt själv. Bland annat det här med likviditet i ett företag, det är en läxa att lära sig. När du startar företag kommer du inte att få någon inkomst förrän två månader senare. Så man måste ha en liten buffert för att klara sig innan man startar. Minst två månadslöner och gärna lite extra, det är minst ett år till första möjligheten att göra en utdelning från företaget och det måste finnas pengar för leverantörsfakturor och liknande. Det gäller att ha koll på det. Jag skulle velat ha någon att fråga när jag startade, så som jag nu kan svara på frågor från dem som startar eget nu.

Ett första tips Elias har, är att det självklart ska vara ett aktiebolag som startas, inte en enskild firma. Sedan tycker han att det är viktigt att man arbetar upp en bra buffert i företaget, gärna med några årslöner, om det skulle hända något.
– Något kan ju alltid hända då det är bra att ha extra pengar, om någon närstående eller man själv blir sjuk till exempel. Efter några år som egen så har man ju byggt upp en trygghet i och med att man kan ha sparat pengar i företaget. Men man kan ju alltid välja en annan lönemodell om livet börjar se annorlunda ut. DevCode har en låg personalomsättning och jag tror att mycket har att göra med den möjligheten att välja sin lönemodell. Många kanske hade valt att starta eget på egen hand om det inte hade funnits som alternativ inom DevCode. Nu får man den unika möjligheten att få hjälp med att starta eget och sedan kan man gå tillbaka till att vara anställd om man vill. Det har jag inte hört är möjligt någon annanstans.

Elias tror dock inte att han kommer att välja någon annan typ av lönemodell någonsin. Han trivs med att få styra över sina intäkter själv, och han är inte rädd för att sitta utan uppdrag. Han tror att det är viktigt att man är säker på att man har lätt att få uppdrag för att ta steget till att vara egen. Och att ha en buffert, då kan man vara trygg även om det blir ett litet glapp mellan uppdragen. Att ha kontroll och veta att det finns en buffert är viktigt för Elias. Som familjefar med två barn, hus och landställe är det en hel del som påverkas av att han inte skulle ha någon inkomst.
– Mycket av min tid utanför jobbet går åt till att umgås med mina barn. Och husen tar en del tid, jag skulle vilja lägga mer tid på husen i och för sig, men jag hinner inte med allt, konstaterar Elias, som ändå har insett att man som husägare måste han koll på massor själv. Bland annat har han undersökt marknaden för avfuktare för att få bukt med ett fuktproblem i källaren. Som tur är, är han en person som gillar att sätta sig in i saker, oavsett om det är avfuktare eller hur ett företags likviditet ska hanteras.