Lönemodell Flexibel Erik Sundqvist
 
 

Rak linje mellan intäkt och inkomst

Erik Sundqvist är Frontendutvecklare, konsult på DevCode och ölbryggare på Brasstacks Brewing Company. När han började på DevCode var det den Flexibla lönemodellen som var hans självklara val.
– Jag gillar den raka linjen mellan intäkter, nedlagda timmarna och min egen inkomst. Det är det närmaste man kan komma att ha eget F-skattebevis utan att ha det. Jag tycker att det är lite deprimerande att ha en fast månadslön, med samma sak varje månad.

Erik ser en mängd fördelar med hans val av lönemodell och ganska få nedsidor.
– Jag tycker att det är schysst att ha lite pengar i min pott till konvent och liknande och det är kul att se pengarna på potten växa. Ett stort plus är ju också att jag slipper bokföringen och allt sånt. Det är en stor grej, skitbra att slippa det! Tryggheten i att ha en fallback om jag skulle sitta utan uppdrag är också bra. Jag har barn så det spelar in vad det gäller tryggheten. Nackdelarna är att det är lite waste, om man aldrig sitter på bänken, då skulle man ju lika gärna kunna vara egen. Men tryggheten gör det värt det, att slippa oroa mig eller ens fundera över det.

Erik säger dock att sitta utan uppdrag inte är något han är rädd för. Han har för några år sedan halkat in på React-spåret och vet att det finns mycket jobb inom området. Han poängterar också att fördelen med att vara anställd är att han har en säljorganisation i ryggen som såg till att han på två dagar hade ett uppdrag som han var nöjd med.

Tryggheten i att ha en fallback om jag skulle sitta utan uppdrag är bra.
— Erik Sundqvist, Frontenduvecklare och ölbryggare

Erik har tidigare varit egen konsult och testat på att driva eget. Han tror inte att han kommer att välja någon annan lönemodell, även om möjligheten finns inom DevCode. Erik skulle rekommendera lönemodellen för andra som, liksom han, gillar det rörliga inslaget.
– Den som vill ha lite mer flexibilitet borde väl fundera på den här modellen. Flexibiliteten är en stor fördel för mig. Om jag blir tvungen att panikbrygga öl i två dagar så är det lite lättare med min lönemodell än om jag hade varit fast anställd. Jag kan bara se till att fakturera två dagar mindre den månaden och så är det inte mycket mer med det.

Panikbrygga öl är inte något som ingår i Eriks roll som utvecklare, men väl i hans roll som grundare och bryggare på Brasstacks ölbryggeri i Uppsala. Han är nämligen en av de där människorna som tycks ha lite fler timmar på sitt dygn än många andra. Så utöver att jobba heltid som utvecklare, driva ett ölbryggeri som brygger nära på 50 000 liter öl om året, utvecklar han dessutom även ett eget administrationssystem för mikrobryggerier. Hinner man med att ha någon fritid och göra något annat?
– Nej, absolut inte! Jag har haft en ledig lördag i år och det var min födelsedag så då drack jag lite öl istället för att brygga det.

Tyvärr är målet för Erik att kunna leva på sin ölbryggning, så någon gång kommer vi att förlora honom som utvecklare, men Sverige kommer att vinna en massa god öl.
– Men jag tycker att båda mina jobb är roliga. Jag får bygga något i båda rollerna och det är två kreativa jobb. Så jag kommer nog aldrig att släppa utvecklandet helt.

En sista tanke kring lönemodellerna som Erik har är att man ska väga in fördelen att ha kollegorna nära.
– Det är schysst att ha kollegor som man kan fråga om saker och kanske ta en aw med, om man hinner…