Därför ger vi våra konsulter möjligheten att själva välja lönemodell

 
#väljdinlön

Pedro Hansson, vd på DevCode, delar med sig av sin syn på varför anställda konsulter i företaget ges möjligheten att själva välja vilken typ av lönemodell de vill ha. Valmöjligheten betyder i förlängningen att konsulterna kan välja vilken lön de vill ta ut varje månad, och samtidigt fortsätta att vara anställda.

– Vi ser att konsultmarknaden går mer och mer åt hållet att de flesta vill vara egna. Både för att testa på att vara egen företagare, och självklart även för att kunna styra över sina intäkter. Men vi har också märkt bland våra utvecklare att de värdesätter samhörigheten enormt. Vi började fundera över hur vi kunde möta de båda önskningarna och vara en modern arbetsgivare för dagens utvecklare, förklarar Pedro Hansson.

Svaret blev att erbjuda konsulterna chansen att välja mellan tre olika lönemodeller som DevCode valt att benämna Trygg, Flexibel och Dynamisk.
– Ett flertal konsultfirmor inom utveckling har sedan en tid den lönemodell vi kallar Dynamisk, alltså att man är egen företagare, eller är egenanställd med egen pott. Men det är inte alla som vill ha det på det viset. Vi tog därför fasta på att vi fick lite varierande svar från våra utvecklare och tog fram ett sätt där varje person får välja mellan de tre lönemodellerna.

Lönemodellen som döpts till Trygg är en anställning med fast månadslön. Flexibel är en variant mellan att vara anställd och driva eget, där konsulten får 70 % av sina intäkter. Dynamisk kommer i två varianter, en där konsulten startar eget och en där de är egenanställda av DevCode. Båda varianterna innebär att konsulten får 85 % av intäkterna och styr själv över hur dessa pengar ska fördelas. Personen är en del i företaget och välkommen på alla sammankomster samtidigt som den slipper att ta hand om ekonomin, vilket DevCodes ekonomiavdelning gör.